KUCHNIA

Strona 1



     
     Każdy współczesny człowiek spędza bardzo dużo czasu w kuchni, przygotowując posiłki. Gotowanie wymaga wprawy i doświadczenia, które przychodzi z wiekiem.
Nie zawsze wszystko się udaje tak jakbyśmy tego chcieli. Nikt nie rodzi się mistrzem kuchni. Zdarza się nam często przypalić potrawy, przesolić, rozgotować. Potrawy na ogół wymagają tego, aby wszystkie czynności były wykonywane w odpowiedniej kolejności i w odpowiedni sposób.
Będziemy próbowali zebrać możliwie najwięcej informacji, porad i sprawdzonych sposobów, które można wykorzystać przy przygotowywaniu posiłków. Mamy nadzieję, że dzieki nim, młode gospodynie domowe staną sie szybko znakomitymi kucharkami.

   
   
  Czajnik elektryczny - ile kosztuje eksploatacja
Codziennie trzy razy gotujemy wodę w czajniku elektrycznym. Przeciętnie moc tego urządzenia to 1900-2100W a gotowanie wody trwa 3 minuty.

zużycie prądu: 2000W = 2kW; dziennie 9 minut, a rocznie 365 x 9 = 3285 minut = 54,75 godzin; 54,75 x 2kW = 105,5kWh
koszt: 105,5kWh x 0,55 PLN = 58,- PLN






    Smaczne placki z ziemniaków

Aby  uzyskać  złoty  kolor placków ziemniaczanych, wystarczy do masy ziemniaczanej dodać startą  marchewkę, wówczas potrawa uzyska piękny złocisty kolor, marchewka nie zmienia smaku.


    Zawsze świeży przecier pomidorowy
Aby zachować dłużej świeżość  otwartego przecieru pomidorowego należy
    - odwrócić  słoiczek do góry dnem
lub
    - wyrównaj łyżeczką jego powierzchnię i posmaruj odrobinę oleju, zachowa świeżość na długo.


    Wpływ wina na potrawy
Wino  uszlachetni  smak gulaszu, alhohol  wyparuje, zapach i smak wina wpłynie na niepowtarzalny smak i kolor potraw mięsnych.


    Delikatna wątróbka
Wątróbkę po umyciu, należy  namoczyć  w mleku przez okres 2 godzin, posolić   przed  podaniem, wówczas będzie delikatna i mięciutka.


    Smaczne orzechy do ciasta i deserów
Orzechy włoskie lub laskowe, będą miały bardziej wyczuwalny smak, jeżeli przed użyciem  podpieczemy je w piekarniku lub podprażymy na suchej patelni.






    Dobrze ubita piana do ciasta

Należy dokładnie oddzielić białka od żółtek, białka schłodzić przez 20 min, ubijać z cukrem (jedna szklanka cukru kryształ). Można ją usztywnić poprzez dodanie łyżeczki mąki ziemniaczanej.



    Skuteczny czosnkowy syrop na odporność organizmu
Przecisnać przez praskę główkę czosnku, dodać sok z jednej cytryny, połączyć z pół szklanki zimnej, przegotowanej wody.Po trzech dniach przecedzić i pić dwa razy dziennie po łyżeczce od herbaty.
Uwaga, aby uzyskać więcej soku z cytryny, należy zalać ją wrzątkiem na 5 min. Polecam.













<