KUCHNIA
Strona
9
8
produktów, które mogą cię zabić
Czasem zdarza się tak, że
zupełnie niepozorne produkty, zawierają bardzo szkodliwe substancje.
Ich spożycie może spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości, a nawet
śmierć. Oto lista tych, na które powinniście
szczególnie uważać.
Pestki wiśni i innych owoców

Pestki
wiśni zawierają amigdalinę, która w naszym organizmie
rozkłada się na cyjanowodór, dlatego też zdecydowanie
powinniśmy unikać ich zjadania. Substancję tę możemy znaleźć
również w pestkach śliwek, moreli, brzoskwiń i czereśni.
Zaszkodzić nam może już zjedzenie dwóch rozgryzionych pestek
wiśni - może to spowodować wymioty i nudności. W skrajnych przypadkach,
zjedzenie zbyt dużej ilości pestek, może prowadzić do zaburzeń
oddychania, przyspieszenia rytmu serca, a nawet śmierci.
Rabarbar
Chociaż łodygi rabarbaru są przysmakiem wielu osób, mało kto
wie, że jego liście mogą nas otruć. Wszystko to za sprawą
niebezpiecznego kwasu szczawiowego, który znajdziemy np. w
wybielaczu. Co prawda, aby umrzeć, musielibyśmy zjeść kilka
kilogramów liści rabarbaru, jednak nawet ich niewielka ilość
może spowodować niebezpieczne zatrucia oraz uszkodzenia nerek.
Gwiezdny
owoc
Gwiezdny owoc, nazywany też karambolą, wygląda pięknie i często służy
jako ozdoba egzotycznych dań. Spożywanie go może być jednak
niebezpieczne dla osób mających problemy z nerkami. Zawarta
w nich neurotoksyna może powodować drgawki, zatrucia, a w
skrajnych przypadkach nawet śmierć.
Ziemniaki
Popularne ziemniaki
wydają się być niegroźne i tak faktycznie jest w większości
przypadków. Jednak zjedzenie zielonego ziemniaka może
spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości w tym wymioty, ostrą
biegunkę, zapalenie nerek, a nawet śpiączkę. Wszystko to za sprawą
solaniny, którą możemy znaleźć również w
niedojrzałych pomidorach i papryce. Wystarczy źle przechowywać
ziemniaki (w jasnym lub ciepłym miejscu), aby stały się bardzo
niebezpieczne dla naszego zdrowia. Chociaż zielony kolor
ziemniaków jest spowodowany wysokim poziomem nieszkodliwego
chlorofilu, to jego obecność oznacza również zwiększoną
ilość solaniny.
Maniok
Maniok stanowi jeden z podstawowych produktów żywnościowych
w Afryce, jest również bardzo popularny w Brazylii. W Polsce
możemy czasem znaleźć go w sklepach z egzotyczną żywnością -
zarówno jego świeżą jak i sproszkowaną formę. Pamiętajmy
jednak, aby nigdy nie jeść go na surowo, ponieważ zawiera on związki,
które w naszym ciele są zamieniane na cyjanek. Korzeń
manioku zawsze powinniśmy odpowiednio namoczyć i ugotować przed
spożyciem.
Czerwona
fasola
Kolejnym warzywem,
którego nie powinniśmy jeść na surowo, jest czerwona fasola.
Taki eksperyment kulinarny może przyprawić nas o bardzo nieprzyjemne
zatrucie i nudności. Aby się rozchorować wystarczy zjedzenie zaledwie
kilku nieugotowanych ziaren, a wszystko to za sprawą toksyn nazywanych
lektynami.
Gałka
muszkatołowa
Zjedzenie zbyt dużej
ilości gałki muszkatołowej również może się dla nas źle
skończyć. W średniowieczu uznawano ją za środek poronny, a
dziś wiemy, że zaledwie dwie łyżeczki tej przyprawy mogą wywołać
halucynacje, stany lękowe oraz zaburzenia świadomości. Wszystko to za
sprawą mirystycyny, która ma podobne właściwości do
marihuany. Przy okazji omawiania narkotycznych właściwości
produktów spożywczych, warto również pamiętać, że
spleśniałe pieczywo wykazuje podobne właściwości do LSD, dlatego też
zawsze powinniśmy omijać je szerokim łukiem.
Ryba fugu
Niebezpieczne dla
naszego zdrowia mogą okazać się również niektóre
owoce morza. Znanym przysmakiem kuchni japońskiej jest ryba fugu,
nazywana też rozdymką. Ryba ta jest tak toksyczna, iż niewielka ilość
zawartej w niej trucizny może spowodować paraliż mięśni i śmierć.
Wystarczy jednak wyciąć odpowiednie organy, aby fugu przestała być
groźna. Ale nie jest to proste zadanie, gdyż nawet niewielkie
zaniedbanie może spowodować śmierć jedzącego. Aby móc ją
przygotowywać, należy szkolić się przez wiele lat i zdobyć specjalną
licencję. Równie niebezpieczne mogą być inne specjały:
meduza z Echizen oraz Srebnopaski Blasoop.
http://smaker.pl
Fot.123rf